Poradna Kross Hexagon 5.0 2021

Autor: David | Vloženo: 08.06.2022 000 11:36 | Témata: Poradna Kross Hexagon 5.0 2021

David

David

Náhrada brzd - kotouče a destičky?

Mám rok toto kolo a zdá se mi, že kotouče mají velký problém s chlazením. Z prudšího, nebo táhlého kopce začnou postupně vydávat šílený zvuky, až se člověk bojí brzdit. Nedokážu si představit, co by se dělo jet z opravdu delšího prudkého kopce.
Jaké by jste mi prosím navrhnuly náhrady kotoučů a destiček? Nebo jestli stačí pouze lepší/jiné kotouče?

  • www.slapacikolo.cz

    www.slapacikolo.cz

    8. června 2022

    To je moc obecní specifikace. Podle všeho máte na kole Shimano 200 což je sice základ, ale o tom že by byla chyba výkonu brzd pochybuji.
    Mnoho faktorů zde hraje roly. Třeba kolik vážíte, co je to táhlý kopec? Jetliže brzdíte zadní brzdou z táhle kopce nonstop a jste kus chlapa (podle fotky ještě dítě) máte celý systém vyhřátý.
    Určitě je potřeba změnit velikost kotouče a to v předu aspoň na 180 ale lépe 203 a vzadu 180mm. Samozřejmě vyměnit i destičky....Můžete si připlatit za lepší kotouč kde lze použít destičky s metalickou směsí.
    Ale hlavně je potřeba se naučit brzdit....větší tlak na přední brzdu a v táhlém prudkém kopci povolovat aby se brzdy stačili uchladit! Proto je lepší i větší průměr z důvodu chlazení.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • David

      8. června 2022 - David

      Vážím 80kg, nebrzdím jak blázen a snažím se používat obě brzdy zároveň, aby nedocházelo k namáhání jen jedné. Stačí prudký pár set metrový kopec a obě brzdy začnou vydávat divnej "šustivej" zvuk, jak vychladnou vše je zase v pořádku plus je cítit, že jak se postupně zahřívají, tak se hluk stupňuje. Možná se ten zvuk dá přirovnat, jako když se vám na kotouč dostane prach.
      Zajímá mne, jestli se to děje i někomu jinému? Brzdy jsou správně seřízené, na kotoučích není nic neobvyklého (prasklina, ojetina atd.) a když se to děje na obou, tak se přikláním k možnosti nekvalitních brzd.
      Takže bych chtěl zkusit alespoň ty 180mm kotouče + distanční nástavce jaké mi by jste mi doporučil?
      A jsem samozřejmě občasný výletní jezdec...


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.